آشنایی با انواع وسایل نقلیه عمومی ترکیه
عناوین این مقاله :
با وسایل نقلیه عمومی ترکیه دیگر نیازی به ماشین شخصی نیست!
استانبول یکی از بزرگترین شهرهای دنیاست و هر روزه از گردشگران زیادی میزبانی میکند. شهری جادویی و شگفت انگیز که گشت و گذار در آن پایان ندارد. همین مسئله هم تنوع وسایل نقلیه عمومی ترکیه را بالا برده است. این تنوع بالا عامل مهمی بوده تا گردشگران و سرمایه گذاران خرید ملک در ترکیه مسیرشان را برای سفری دلچسب در این شهر دوستداشتنی و شگفتانگیز بهتر بشناسند و چه بسا ناشناختههای زیادی را هم کشف کنند. نکته قابل توجه اینجاست؛ با وجود تمام امکانات موجود برای تسهیل رفتوآمد شهروندان و مسافران، دولت همچنان پروژههای بزرگی در دست احداث دارد. یکی از مهمترین پروژههای راهاندازی شده، خط مترو فرودگاه بزرگ استانبول–کایتانه است. پروژهای که نه تنها رفتوآمد از فرودگاه تا داخل شهر را تسهیل کرده، بلکه به آن سرعت نیز بخشیده است.
با توجه به نقش پراهمیت سیستم حمل و نقل در ترکیه، در ادامه، تمامی انواع وسایل نقلیه عمومی ترکیه را معرفی میکنیم. تا با خیالی آسودهتر و اطلاعاتی کاملتر به این شهر سفر کرده یا در آن زندگی کنید. پس ادامه مقاله را از دست ندهید.
معرفی انواع وسایل نقلیه عمومی در ترکیه
تاکنون گذرتان به ترکیه خورده است؟ کشوری خوش آب و هوا که در طی چند سال گذشته مقصد بسیاری از ایرانیان، چه برای سفر و چه زندگی بوده است. سوالات مختلفی درخصوص زندگی در این شهر وجود دارد که یکی از مهمترین آنها، روشهای حمل و نقل است. در ادامه با معرفی انواع این وسایل حمل و نقل، به یکی از بزرگترین پرسشها، پاسخ خواهیم داد.
· تراموای مدرن استانبول
در حال حاضر دو خط تراموای مدرن در استانبول در خطوط T1 و T4 در حال حرکت بوده و مسافران را در نقاط مختلف شهر جابجا میکند. خط T1 منطقه Kabataş را به یکی از دیدنیترین مناطق استانبول متصل میکند. این تراموا از مناطق زیر که هرکدام مکانی دیدنی و تاریخی را در دل خود جای دادهاند میگذرد.
* منطقه Kabataş : کاخ دلمه باغچه، محله کادیکوی و همچنین خط فونیکولار جهت رفتن به اسکله تردد قایقها به سمت جزایر پرنس را دارد.
* در منطقه Tophane موزههای هنرهای مدرن استانبول واقع شده است.
* بازار بزرگ استانبول و بازار معروف ادویه در Eminönü معروف قرار دارد.
و در نهایت Sultanahmet که کاخ توپکاپی، مسجد ایاصوفیه، مسجد آبی، موزه باستانشناسی، باسیلیکا سیسترن را در خود جای داده است.
خط تراموای T4 هم بین شمال و شرق شهر استانبول در حال حرکت بوده و خدماترسانی میکند.
این روزها خطوط تراموای مدرن را باید از جمله مهمترین و مقرون به صرفهترین وسایل نقلیه عمومی ترکیه که از تهویه مطبوع و بسیار قدر قدرتمندی برخوردار است، و از ساعت 6 صبح الی 23 شب فعالیت میکند، دانست.
·فونیکولار استانبول
فونیکولارها قطارهای کابلی بدون موتوری هستند که در بخشهای مختلف استانبول میتوانید آنها را بیابید. در حال حاضر 3 خط فونیکولار در استانبول تعبیه شده که هدف آنها درگیر نکردن مسافران با ترافیک شدید استانبول است. البته که در جای خود یک نوع جاذبه گردشگری هم در این شهر به حساب میآید.
خط فونیکولار F2 در سال 1863 ساخته شده و بعد از مترو لندن جزء قدیمیترین مسیرهای ارتباطی زیرزمینی حملونقل عمومی در دنیا شناخته میشود. این خط ایستگاه کاراکوی را به انتهای خیابان استقلال در مجاورت برج گالاتا متصل میکند.
خط F1 در سال 2006 افتتاح شد و افراد را از میدان تکسیم (توریستیترین بخش استانبول) به اسکله کاباتاش در مجاورت بسفر میبرد.
خط F3 هم در سال 2017 افتتاح شده و مرکز خرید وادی استانبول را به ایستگاه مترو سیران تپه متصل میکند. نکته جالب اینجاست که این خط فونیکولار برخلاف دو خط قبلی، زیرزمینی نبوده و مسیر عبور آن از بالای زمین و برفراز آسمانهاست.
·متروی استانبول
متروی استانبول را باید مهمترین بخش وسایل نقلیه عمومی ترکیه دانست. تقریبا در تمامی نقاط استانبول، خط مترو فعال است و افراد میتوانند در سریعترین زمان ممکن به مقصد خود برسند. درواقع فارغ از تمام ترافیکهای سنگین و سرسامآور استانبول، مترو همیشه راه میانبر و سریعیست که افراد انتخاب میکنند.
متروی استانبول هر روزه از ساعت 6 الی 24 فعالیت میکند. البته در روزهای تعطیل ساعت آن کمی بیشتر است. تنها نکته منفی درخصوص خطوط متروی این شهر بزرگ، عدم اتصال مستقیم متروی قسمت اروپایی و آسیایی است. خط M2 هم جزء طولانیترین خط متروی استانبول به حساب میآید.
مهمترین ایستگاههای خط دوم مترو به شرح زیر است:
*ینی کاپی: ایستگاه ینی کاپی قلب سیستم حمل و نقل وسایل نقلیه عمومی ترکیه است. چرا که میتوان از این ایستگاه به ایستگاه مارمارای متصل شد.
*هالیچ: تقریبا چند سالی از تاسیس ایستگاه هالیچ میگذرد و توریستها میتوانند از طریق آن به مکانهای دیدنی بسیاری از جمله سلطان احمد و امینونو دسترسی پیدا کنند.
*شیشهانه: این ایستگاه در نزدیکی برج گالاته بوده و با فونیکولار نیز فاصله کمی دارد.
*تکسیم: همانطور که از اسم آن مشخص است، این ایستگاه در میدان تکسیم واقع شده و کمی پیادهروی کافیست تا به خیابان استقلال رسیده و سوار فونیکولار شوید و به منطقه کاباتاش بروید.
*لونت (Levent): لونت را باید جزء تجاریترین منطقه استانبول بدانید. سه مرکز خرید مهم شهر یعنی کانیون، متروسیتی و اوزدیلک پارک هم در آن واقع شده است.
·مارمارای استانبول
شاید وقتی بدانید ساخت مارمارای استانبول بزرگترین پروژه گسترش سیستم حمل و نقل شهری ترکیه است، بیشتر به اهمیت و نقش این خط زیرزمینی پی ببرید. در این پروژه سنگین، دولت از طریق ایجاد یک تونل، بخش اروپایی و آسیایی را از طریق خط مترو به یکدیگر متصل نمود. این تونل دقیقا از تنگه بسفر میگذرد به لطف مارمارای میتوانید از ینی کاپی یا سیرکچی به ساحل بخش آسیایی شهر بروید.
·اتوبوسهای شهری
شهر استانبول، از آن چیزی که در ذهن دارید، بزرگتر است و مسلما نمیتوان با مترو، فونیکولار یا تراموای مدرن، تمام نقاط را به یکدیگر متصل نمود و مسافران را به مقصد رساند. پس نباید متعجب شوید؛ اگر بگوییم در حال حاضر بیش از 400 خط اتوبوس در این شهر فعال است! این خطوط 24 ساعته فعال است و مردم را جابجا میکند. البته منطقه سلطان احمد به دلیل دسترسی تراموا، اتوبوس شهری را پشتیبانی نمیکند.
به جرات میتوان گفت: اتوبوسهای شهری در استانبول در تمام محلات و در تمام کوچه و پس کوچهها حرکت میکنند و خیال ساکنین شهر را از بابت حضور وسایل نقلیه عمومی در ترکیه راحت کرده است. هر محله و هر منطقه استانبول کد مخصوص به خود را داشته و حتی تابلوهایی در ایستگاههای اتوبوس قرار داده شده که زمان رفت و آمد اتوبوسها، کد اتوبوس به علاوه مناطقی که از آن میگذرد را به نمایش درمیآورد.
دیگر چه چیزی میتواند از این بهتر باشد؟
·متروباس استانبول
در شهر استانبول، برخی از اتوبوسها دارای خط مخصوص به خود هستند که خب سریعتر از اتوبوسهای معمولی حرکت میکند (مانند اتوبوس های خط BRT در ایران) و از طرفی درگیر ترافیک سنگین جادهای هم نمیشود. این نوع از وسیله نقلیه عمومی ترکیه، معمولا در حاشیه شهر فعالیت دارند و خطوط آن از مرکز شهر دور است. به همین دلیل اغلب توریستها طی تور استانبول خود از آن استفاده نمیکنند.
·قایقهای استانبول
یکی دیگر از روشهای حمل و نقل در ترکیه، استفاده از قایق و کشتیهای مسافربری است. درواقع با استفاده از این سیستم حمل و نقل، مسافران از نیمه آسیایی شهر به نیمه اروپایی و بالعکس رفت و آمد میکنند. با وجود اینکه سه پل بر روی تنگه بسفر قرار گرفته، همواره به دلیل تعداد بالای خودروها، ترافیک سنگینی را شاهد است و اغلب افراد ترجیح میدهند از قایق برای عبور از تنگه استفاده کنند تا در کنار آن از تماشای مناظر زیبای محیط اطراف نیز لذت ببرند.
·دلموش
دلموشها را میتوان تاکسیهای اشتراکی دانست که هفت روز هفته به صورت شبانهروزی در رفت و آمدند. این نوع از تاکسیها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه بوده و خیلی سریع راه خود را از میان ترافیک پیدا میکنند. اگر که توقفهای گاه و بیگاه آنها، شما را اذیت نمیکند، میتوانید به عنوان یک گزینه حمل و نقل سریع و آسان، روی آن حساب کنید. دلموشها در سراسر استانبول قابل مشاهده بوده و ظرفیت آنها بین 8 الی 15 نفر است و ایستگاه خاصی هم ندارد. درواقع از محلات مختلف میگذرد و افراد در هر نقطهای که بخواهند میتوانند از راننده بخواهند که توقف کند. مبدا و مقصد دلموش هم بر روی شیشه آن نوشته خواهد شد.
-
تاکسی
شاید این آخرین وسیله نقلیه عمومی است که به شما توصیه میکنیم در استانبول و به طور کلی در ترکیه از آن استفاده کنید، چرا که تاکسیهای ترکیه به قیمتهای نامنصفانه و بعضا به رفتارهای بد رانندگان آن شهره هستند!
ولی دانستن برخی نکات به استفاده هرچه بهتر و راحتتر از تاکسیها در ترکیه کمک بسیاری میکنند، برای مثال باید این را بدانید که تاکسیها در استانبول کلا به صورت دربستی بوده و صرفا توسط یک نفر (به تنهایی یا با همراهان) کرایه میشود پس انتظار نداشته باشید راننده در طول مسیر کسی را سوار نماید.
نکته بعدی اینکه تمامی تاکسیها در ترکیه مجهز به تاکسیمتر هستند و کرایه براساس میزان مسافت طی شده و با تاکسیمتر تعیین میشود تاکسیمترها از مبلغ مشخصی به عنوان ورودی شروع شده و برای کرایه مبلغ حداقلی وجود دارد که اگر شما حتی مسافت کوتاهی را طی کنید باید آن حداقل مبلغ را بپردازید، پس هر زمان سوار تاکسی شدید فراموش نکنید که باید از راننده بخواهید تاکسیمتر را روشن کند تا کرایه بر اون اساس محاسبه شود در غیر اینصورت راننده ممکن است سلیقهای و به میل خود هرچقدر بخواهد از شما کرایه دریافت کند.
نکته بسیار مهم بعدی اینکه حتما باید زمان سوار شدن به تاکسی در ترکیه بخصوص در شهرهای بزرگ و شلوغ و پرترافیکی مانند استانبول مقصد خود را در مسیریابهایی مانند ویز یا گوگلمپ جستجو کرده و تا رسیدن به مقصد از مسیریاب استفاده کنید چرا که رانندگان تاکسی ترکیه بعضا به محض اینکه متوجه شوند شما غریبه و خارجی هستید از طولانیترین و پیچدرپیچ مسیرها برای رساندن شما به مقصد استفاده میکنند تا کرایه بالاتری از شما دریافت کنند!
در ترکیه اپلیکیشنهای حمل نقل خیلی خوبی همچون اوبر، بیتاکسی و ایتاکسی وجود دارند (مانند اسنپ و تپسی در ایران) که میتوانید از آنها درخواست تاکسی کنید. مزیت این اپلیکیشنها این است که در همهجا تاکسی در دسترس است و میتوانید مکان مقصد خود را دقیق مشخص کنید و قبل از سوار شدن هم یه برآورد حدودی از کرایه خود داشته باشید
و در آخر
در این مقاله تلاش کردیم شما را با انواع متنوع وسایل نقلیه عمومی ترکیه آشنا کنیم. حال میتوانید با آشنایی نسبت به تمام انواع خطوط حمل و نقل در این کشور و خصوصا شهر استانبول، سفری کم هزینهتر را برای خود رقم بزنید. البته که در زمان کوتاهتری به مقصد مدنظر برسید.
تجربه استفاده از کدام یک از انواع این وسایل نقلیه عمومی در ترکیه را داشتهاید؟